Naleving gegevensbescherming: advocatenkantoor versus uitbestede FG-diensten

juni 10, 2024

Als het gaat om het garanderen van het naleven van gegevensbescherming, staan organisaties vaak voor een keuze tussen het inschakelen van een gespecialiseerd advocatenkantoor of het gebruikmaken van FG (Functionaris Gegevensbescherming) -diensten.

Beide opties bieden nuttige expertise en ondersteuning, elk met eigen unieke voordelen. Hoe beslist u wat de beste externe optie voor uw bedrijf is?

In deze blog gaan we dieper in op de verschillen tussen een advocatenkantoor dat is gespecialiseerd in gegevensbescherming en een uitbestede FG-dienstverlener. We kijken naar de overeenkomsten en verschillen tussen deze twee mogelijkheden, waarbij we de belangrijkste factoren bespreken waar bedrijven bij hun keuze rekening mee moeten houden.

Het is belangrijk te benadrukken dat FG-dienstverleners en advocatenkantoren ook vaak samenwerken voor gezamenlijke klanten om een volledige dekking van kwesties met betrekking tot gegevensbescherming te garanderen.

Vergeet niet dat het voor het vinden van de meest geschikte begeleiding en ondersteuning voor uw bedrijf op het gebied van gegevensbescherming, essentieel is om uw unieke eisen en prioriteiten te begrijpen, gebaseerd op uw wettelijke verplichtingen en specifieke regelgevingen in de bedrijfstak.

Advocatenkantoor versus uitbestede FG-diensten

De belangrijkste overeenkomst tussen een gespecialiseerd advocatenkantoor en een uitbestede FG-dienstverlener is dat ze allebei toegang bieden tot professionals met expertise op het gebied van gegevensbescherming en de privacywet- en regelgeving.

 • Advocatenkantoren beschikken vaak over een team van afzonderlijke experts die kwesties met betrekking tot gegevensbeveiliging kunnen behandelen en advies kunnen geven als onderdeel van een breder wettelijk risicobeheer.
 • Uitbestede FG-diensten leveren ervaren Functionarissen Gegevensbescherming (FG’s) die zich uitsluitend bezighouden met de wettelijke vereisten voor gegevensbescherming en werken als een officieel aanspreekpunt voor regelgevende instanties.

Beiden richten zich op het garanderen van de naleving van de wetten inzake gegevensbescherming, zoals als de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), enbeiden bieden begeleiding en advies op het gebied van beste praktijken.

Dit is een vereenvoudigd overzicht en natuurlijk hebben afzonderlijke advocatenkantoren en uitbestede FG-dienstverleners elk hun eigen unieke dienstverlening, specialisten, benaderingen en methodologieën.

Laten we daarom de verschillen tussen de twee diensten nader bekijken, met een focus op gegevensbeschermingsdiensten en leveringsstructuren.

Gegevensbeschermingsdiensten

Dit zijn de belangrijkste gegevensbeschermingsdiensten die gespecialiseerde advocatenkantoren en FG-dienstverleners over het algemeen aanbieden:

Advocatenkantoor

 • Juridisch advies en adviesdiensten: Advocatenkantoren hebben een breed aanbod aan deskundig juridisch advies, waaronder gegevensbescherming en naleving, maar ze fungeren meestal niet als het officiële aanspreekpunt voor regelgevende instanties in een FG-rol
 • Procesvoering en geschillenbeslechting: Advocatenkantoren bieden raadsvertegenwoordiging in rechtszaken, waaronder DSAR-geschillen, toezichthoudende onderzoeken en handhavingsacties
 • Commerciële contracten en transacties: Advocatenkantoren kunnen helpen met veel van de contracten en onderhandelingen die gekoppeld zijn aan gegevensbescherming, inclusief fusies en overnames
 • Beleidsontwikkeling: Advocatenkantoren kunnen helpen met veel documentatie, inclusief privacymededelingen en beleid inzake datalekken

Uitbestede FG-dienstverleners

 • Gerichte expertise: Een uitbestede FG-dienstverlening biedt gespecialiseerde experts met veel gespecialiseerd advies en begeleiding op het gebied van gegevensbescherming/privacy-naleving
 • FG-rol: Een uitbestede FG is het officiële aanspreekpunt voor betrokkenen en toezichthoudende autoriteiten en levert praktische ondersteuning en advies voor het ontwikkelen van gegevensbeschermingsbeleid en -procedures
 • AVG-vertegenwoordiger: Lokale vertegenwoordiging voor bedrijven die de persoonsgegevens van personen in het VK en de EU verwerken zonder fysieke kantoren in deze rechtsgebieden
 • Training en opleiding: Op maat gemaakte cursussen voor gegevensbescherming voor personeelsbewustzijn en nalevingsvereisten
 • DSAR-reactie: Gespecialiseerde diensten voor het afhandelen van eenmalige ingewikkelde, of lopende toegangsverzoeken van betrokkenen, vaak op basis van pay-as-you-go

Structuur van de dienstverlening

Als we denken aan een leveringsstructuur, kijken we naar de manier waarop diensten worden geleverd, wat belangrijk is om te kunnen beslissen wat de beste optie is voor uw behoeften.

U kunt bijvoorbeeld doorlopende ondersteuning voor de naleving van de gegevensbescherming of een gespecialiseerde FG nodig hebben om de druk op interne werknemers te verlichten. Of u hebt misschien alleen specifiek juridisch advies op korte termijn nodig over een verwerkersovereenkomst (DPA) met een derde.

Het kennen van de leveringsstructuur kan u helpen te beslissen welke diensten het beste zijn. Hieronder ziet u waarom:

Advocatenkantoor

 • Adviezen: Advocatenkantoren bieden extern advies en juridisch advies en bedrijven gaan meestal per incident of per individuele kwestie met hen in gesprek
 • Op projectbasis: Advies en ondersteuning is gericht op specifieke juridische projecten of incidenten

Uitbestede FG-dienstverleners

 • Voortdurende relatie: Uitbestede FG’s onderhouden meestal een voortdurende relatie met bedrijven, waardoor consistent advies en naleving met betrekking tot gegevensbeveiliging wordt gegarandeerd, op maat gemaakt voor hun specifieke zakelijke activiteiten
 • Schaalbare hulpbron: Extra advies voor gegevensbescherming en ondersteuning voor nieuwe projecten of initiatieven is gemakkelijk te regelen

Andere factoren waar rekening mee moet worden gehouden

Kosten

Advocatenkantoren werken zelden op provisiebasis of op een doorlopende manier. Advies is op project- en incidentenbasis in plaats van op doorlopende basis.

Uitbestede FG-diensten worden meestal toegepast op basis van een doorlopend contract, waarbij doorlopend advies en ondersteuning worden geboden.

Expertise

Advocatenkantoren zijn ideaal voor bedrijven die juridische expertise nodig hebben waarbij ook kwesties met betrekking tot gegevensbescherming meespelen, zoals personele geschillen, fusies en overnames en internationale onderzoeken.

Uitbestede FG-diensten zijn ideaal voor bedrijven die een gespecialiseerde professional nodig hebben voor het behandelen van kwesties met betrekking tot gegevensbescherming en privacy, inclusief gegevensoverdrachten en advies over beste praktijkprocessen, en zijn actief als een officieel aanspreekpunt voor betrokkenen en toezichthoudende autoriteiten.

Samenvatting

Zoals we al eerder aan hebben gegeven, is het bij het kiezen van externe diensten voor gegevensbescherming belangrijk om een weloverwogen beslissing te nemen op basis van de specifieke behoeften en prioriteiten van uw bedrijf.

U moet het soort expertise overwegen, de manier waarop de dienst wordt geleverd en de vereiste kosten en flexibiliteit.

Hier ziet u een handig overzicht van de belangrijkste verschillen tussen een advocatenkantoor en uitbestede FG-diensten:

The DPO Centre levert een breed assortiment aan uitbestede diensten voor gegevensbescherming, inclusief Functionarissen Gegevensbescherming (FG’s), AVG-vertegenwoordigers voor de EU en het VK.

Onze ervaren FG’s werken met organisaties in alle industriële sectoren om de beste praktijken te implementeren en naleving van de wetgeving inzake gegevensbescherming te garanderen.

Voor meer nieuws en inzichten over gegevensbescherming kunt u het FG-centrum volgen op LinkedIn

Scroll naar boven